Ennek köszönhetően a jelenlegi depónia megteléséig, vagyis a következő 3-4 évben már nem lesz szükség nagyobb beruházásra. A több tízmillió forintba kerülő munkálatok során új nyomvonalat alakítanak ki a telepen közlekedő járművek számára, ezzel várhatóan két héten belül végeznek a szakemberek. A következő években keletkező hulladék befogadásához a depónia oldalát is megemelik.

2070654191

A több tízmillió forintba kerülő munkálatok során új nyomvonalat alakítanak ki a telepen közlekedő járművek számára

Az elmúlt évek legnagyobb munkája folyik most itt. Ha igazából gondolni szeretnénk a jövőre, akkor ez a nyomvonalmódosítás elég lesz ahhoz, hogy a jelenlegi depónia a megteléséig – ami 3-4 év – tulajdonképpen nagyobb beruházást nem fog igényelni. Viszont ezzel most több ezer köbméter földet kell megmozgatnunk, ami jelentős költséggel jár. Hiszen, ahogy a háttérben is látszik, egy új utat kellett ide bevágnunk – mondta el Ring Balázs, a Nagykanizsa-Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. ügyvezetője.

(Kanizsaujság.hu 2020.04.03)

 

Nyolc önkormányzati cég élére 2019 novemberében a közgyűlés új vezetőket nevezett ki. A Kanizsa Újság hétről hétre jelentkező, új sorozatában őket mutatjuk be.

1915450739

Ring Balázst a bagolai lerakót üzemeltető Kft. élére nevezték ki (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A közgyűlés 2020. január 1-től, 5 évre Ring Balázst nevezte ki a Nagykanizsa-Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. ügyvezetőjének. A 44 éves autógépész szakirányú végzettséggel rendelkező gépészmérnök környezetvédelmi szakmérnök diplomát is szerzett magának. Nem került idegen helyre, hiszen 2001-től 2006-ig önkormányzati cégnél, a Közterület Felügyeletnél dolgozott, s a dolgos mindennapok során adódott némi „rálátása” jelenlegi munkahelyére. Előző munkahelyén, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Tagintézményénél közlekedés-gépészeket tanított autószerelő-autótechnikus szakmákra.

Ring Balázs a bagolai hulladéklerakó konténerirodájának küszöbét átlépve, az átadás-átvétel szigorú eljárását követően belecsöppent a legaktuálisabb feladatba: a hulladéklerakó bővítésének napirenden lévő folyamatába.

2019-ben a regionális szinten elhelyezett hulladék súlya meghaladta a 41 ezer tonnát. Ez a szám az elmúlt évekre visszatekintve folyamatosan emelkedett. A rendszeresen aktualizált szakértői számítások szerint a lerakó jelenleg működő III. üteme előreláthatóan 3-4 éven belül megtelik. Mielőtt ez bekövetkezne, addigra üzemelnie kell az új bővítésnek. A jelenlegitől délnyugati irányba tervezett IV. és V. ütem hosszú évekre biztosíthatná a lerakó befogadó képességét. Az ehhez szükséges hatástanulmányok elkészültek, a Nagykanizsa-Bagola kommunális szilárd hulladéklerakó tervezett bővítésének hatásvizsgálatáról február 12-én, 14 órától lakossági közmeghallgatást tartanak a Vasemberház tükörtermében. A beruházás költségvetésének összeállítása folyamatban van, a bővítés során szükség lesz 1 talajtömörítő kompaktor beszerzésére is. Az ügyvezető leszögezte: az építkezés, bővítés során a bagolai lakosokat nem éri a határértéket meghaladó zajhatás és levegőszennyezés. A bővítés természetesen az előírásoknak megfelelő szigeteléssel, csurgalékvíz-elvezetéssel és monitoring rendszerrel valósul meg. A jövőben a jelenleg üzemelő befogadó rekultivációját is elvégzik.

- Amiben még változtatásra lenne szükség, az a lerakót áttételesen érinti – mondja Ring Balázs. - Elszomorító, hogy a fenntartót ugyanazok a problémák sújtják, mint sok évvel ezelőtt. Nevezetesen a lakosság alacsony felelősségvállalása a környezet állapota iránt. Közterületen sajnos rendszeresen illegális hulladékot helyeznek el, a probléma elsősorban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett szembetűnő. Nagyobb mértékű hatósági jelenlétre is szükség lenne a közterületeken.

Környezettudatos gondolkodást érintő kérdés a komposztálás is. Növényi hulladékot nagy mennyiségben szállítanak be, amely komposztálás után szintén csökkenti a lerakó rendelkezésre álló kapacitását.

- Ha a kerttulajdonosok lehetőség szerint otthon komposztálnák a kertjükben lekaszált füvet, valamint egyéb növényi hulladékot, amit a későbbiek során a tápanyag-utánpótlásra használnának, jelentős mértékben növelnék a természet erőforrásainak hatékony kihasználását – vélekedik Ring Balázs, aki szerint felelősségteljesebb gondolkodásra lenne szükség a műanyag csomagolóanyagok felhasználása terén is. A bagolai lerakóhoz közeledve ez a nem, vagy csak nehezen lebomló hulladékfajta a legfeltűnőbb. A környezettudatos gondolkodás jegyében már a vásárláskor segíthetnénk azzal, hogy papírzacskót kérünk a csomagoláshoz.

A környezet iránti felelősségvállalás fontosságára már egész fiatal korban fel kell hívni a figyelmet, ezért a jövőben akár óvodás és iskolás csoportokat is fogadnának Bagolán, hogy a fiatalok lássák, hová kerül a gyűjtőkbe tett hulladék, és miként ártalmatlanítják azt.

Bakonyi Erzsébet

(Kanizsaujsag.hu 2020.01.25.)

Elérhetőségek

Telefonszám: (93)700-079
Email: nnp@netta-pannonia.hu
Weboldal: www.nagykanizsa-netta-pannonia.hu